Kategorier
Okategoriserade

Baltiska resan 9 • Som ett undervattenslandskap …

… är den inre säkerhetskretsen av Wolfschanze. Söndersprängda bunkrar ligger utvälta i mossan, utblåsta tegelbyggnader vittrar i grönskan, vålnader i blanka stövlar vandrar på vinkelräta gångbanor som ligger begravda under jord och löv, brådska och skräck drar som fuktstråk och kalla andetag i lövskuggan.

IMG_0765

Här är fundamentet till den betongförstärkta barrack där Stauffenberg nästan lyckades spränga Hitler i luften den 20 juli 1944. Där den dystra granen står kreverade laddningen av

IMG_0791

Som klippor tornar de groteskt överdimensionerade betongkropparna upp sig, sträcker sig upp ur den klaustrofobiska grönskan och kippar efter luft och ljus. Det som ser ut som en brant i Bergslagen är resultatet av skräckslagna tjänstemäns yrkesnit – sju, åtta meter betong skulle skydda Tredje rikets elit mot bomber som aldrig kom att släppas. (Trots att britterna hade fått en spionrapport om platsens existens.)

IMG_0797

Finns det något hopp? Inte i den här korridoren där Führerns steg förmodligen har ljudit tusentals gånger.

IMG_0804

Grottan som idag ser ut som ett odjurs lya var en gång … ett odjurs lya. Det vi skymtar är resterna efter Hitlers personliga skyddsrum.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *