Baltiska resan 11 • Das Ding, Ding, Ding an sich

by Olle Bergman on 1 september, 2011

IMG_0839

Immanuel Kants grav överlevde kriget, liksom en stor del av katedralen vid vilken den är belägen. Enligt guiden finns dock ett litet problem: i krigets kaos stals, alternativt tillvaratogs benen av någon cynisk, alternativt ansvarsfull person. Om han har rätt är graven med andra ord en kenotaf och saknar DAS DING AN SICH!

IMG_0844

Brunnslock brukar sällan vara sådär väldigt intressanta, men det här är faktiskt det. Det är nämligen ett tyskt sådant med årtalet 1938.

IMG_0845

Det här är bland det mest upprörande och bisarra jag någonsin stött på under mina tre historiska resor: ett monument över ubåtskaptenen Alexander Marinesko som i krigets slutskede sänkte passagerarfartyget Wilhelm Gustloff med 9 000 civila flyktingar ombord.

Hör här: monumentet är från tidigt 2000-tal, och i DAGENS Ryssland är människor stolta över denna omstridde, alkoholiserade ubåtskapten som orsakade världshistoriens största fartygskatastrof. Det gör mig lika illamående som det faktum att man reste en staty över Bomber Harris.

Leave a Comment

Previous post:

Next post: