Baltiska resan 10 • I det vackra Königsberg, ursäkta … ”skitfula Kaliningrad” ska det vara

by Olle Bergman on 1 september, 2011

IMG_0811

Korv är bra frukost – en hel vedtrave av korvar! Med ketchup.

IMG_0819

Denna tavla i en ortodox kyrka visar med all önskvärd tydlighet hur det kommer att gå på yttersta dagen. En sanningskommision går igenom ditt liv, och sedan dirigerar ärkeänglarna dig uppåt – där det ärligt talat verkar rätt trist – eller neråt – där diverse läskiga väsen skär dig i bitar, grillar dig och pinar dig i allra största allmänhet. Gud Fader håller ett vakande öga inte över alltsammans utan mitt i alltsammans.

IMG_0822

Megakitsch utanför nämnda kyrka – vilken jag tydligen glömde att plåta. Ursäkta mig, men de nybyggda kyrkorna i Ryssland och Ukraina ser i mina ögon alldeles likadana ut; det enda som varierar är hur fuktskadade de är, beroende på hur mycket plåtslagarna har fuskat.

IMG_0831

Det fanns en gång en stad som hette Königsberg som var vida känd för sin arkitektoniska skönhet och sitt myllrande merkantila, kulturella och vetenskapliga liv. Sedan kom det i vägen för en brittisk bombfanatisk flyggeneral och ett par hundra av hans Lancasterbombare, den hatiska röda armén samt de sovjetiska samhällsplanerarna. Det tyska Königsberg gjorde skyndsam sorti ur världshistorien och på platsen där det hade stått växte en förfärlig sovjetstad fram. Husen i bakgrunden är nog det fulaste jag har sett när det gäller planhushållningsarkitektur.

IMG_0836

Här är en av Königsbergs berömda broar – jag kommer dessvärre inte ihåg om den var bevarad från den gamla staden eller inte. Den vackra borgen som en gång fanns här pulvriserades av ryssarna och istället byggde man en sovjetideologisk legoklump i ljusblått som skulle påminna statens människomaterial om socialismens överlägsenhet.

Hänglåsen är en bröllopssedvänja – fast det visste ni nog. Fenomenet är extremt vanligt i gamla öststater i allmänhet och Ryssland i synnerhet.

Leave a Comment

Previous post:

Next post: