≡ Menu

Baltiska resan • Pärlan Tartu

IMG_1292

En av de trevligaste överraskningarna på resan: universitetsstaden Tartu – en riktig pärla. Det påminde lite om Lund i det att det kryllade av studenter precis överallt.

IMG_1301

Universitetet grundades av Gustav II Adolf 1632; på den tiden hette Tartu Dorpat och var ett administrativt centrum i Svenska Livland. Under Stora nordiska kriget satte Peter den store punkt för den svenska tiden när han intog staden 1704.

IMG_1294

Eftersom mitt gatubrunnsintresse hade vaknat i Kaliningrad så lade jag nu märke till det här tjusiga locket. Siffran ”1030” är faktiskt ett årtal; det var då staden grundades av Jaroslav I av Kiev – som var gift med Ingegerd Olofsdotter, dvs. Olof Skötkonungs dotter.

IMG_1305

Höjden som en gång utgjorde kärnan i den befästa staden är idag en vacker park och kröns av en kyrkoruin som för tankarna till Nostalghia av Tarkovskij (som filmade vid San Galgano utanför Siena).

IMG_1297

Så sympatiskt att ställa en staty som hyllar den unga kärleken på stadens centrala torg! Säger en som lyckats väl med sin studenförälskelse.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment