≡ Menu

Punchdrunk

Jag älskar narcissisten som komisk rollfigur. Vem gör inte det? Ett själviskt ärkesvin som använder andra som instrument för att få utlopp för sina impulser och drifter, utan ansvar eller medkänsla, skenhelig, harhjärtad och opportunistisk.

Varför det? Jo, för att vi känner honom så väl; han sitter ju mitt i vår hjärna och gastar som ett bortskämt barn. ÄTA KAKAN! SLÅ TANTEN! KLÄMMA TUTTEN! BANKA GLASET! VÄLTA BORDET! KISSA GOLVET!

Han är Herr Såfårmanintegöra, ständigt spelande en bakvänd visa: ”uppochner, nerochupp / grisen gal i granens topp / sparka tant, släppa skit, leva på kredit!” Den texten utgör viktig referensinformation för de mer sansade delar av hjärnan som verkligen styr vårt beteende – framför allt bland våra artfränder.

OCD, vad är det? Jo, det är en sjukdom där man förbannats med förmågan att kunna höra Herr Såfårmanintegöra sjunga, och hans baklåt kan verkligen vara skrämmande ibland när han sjunger om nedbrända hus och folk i blodpölar. De flesta slipper för höra den låten för det mesta, men ibland tränger den igenom. Perronglåten kan till exempel de flesta gnola med i: ”hoppa framför tåget, hoppa framför tåget, ja jag sa hoppa framförtåget nuuuuu”.

Hittills har min favorituttolkare av Herr Såfårmanintegöra varit Kung Ubu, men även Kalle Anka och Socker-Conny spelar ju rollen med den äran. Min nya favorit är Punch som bland annat slänger ut sitt barn genom fönstret och slår ihjäl både sin fru och polisen. Sök på ”Punch and Judy” på Youtube så hittar du mängder av filmade föreställningar!

{ 5 comments… add one }
 • Johan 28 februari, 2008, 08:51

  Aldrig sett House? Där har den ultimata rollfiguren för Herr Såfårduintegöra.

 • Olle Bergman 28 februari, 2008, 11:18

  House? Hmm, intressant. Honom gillar vi här i Gula Huset.
  Visst är han på tvärs – men det beror nog mer på att han är smartare än alla andra.

 • den blyga 28 februari, 2008, 02:50

  Vad är det för skillnad på En clowns åsikter och en djefla man?

 • den blyga 9 mars, 2008, 10:59

  Jag älskar narcissisten
  I dessa dagar:
  Varje gång jag börjar läsa tycker jag det står
  narcissen!
  De har ju redan börjat slå ut i vår trädgård.

 • Erik 9 april, 2008, 04:21

  Men… Aer empatistoerd och vaaldsam verkligen saa tilltalande? Daa har jag laangt stoerre foerstaaelse foer Socker Conny som idol, jaernroer eller inte. Han blir iaf beroerd av upplevd skoenhet (den lilla toesen och mulaasnan om jag minns raett).

Leave a Comment