Kategorier
Ett djefla lif

Längs Dnepr 2

16 dagar efter den 23 mars

Pict0082-1

Sopa, sopa … tumdidum.

Överallt såg man människor i ineffektivt arbete – dåliga verktyg, planlöst, oengagerat. Titta bara på damens kvast. Den kanske duger på pågatågsstationen i Gunnesbo, men här står hon och sopar framför stationen i en stad med en miljon invånare!

Pict0087

Byggplatser och Sovjetmonument trängs om utrymmet i dagens Ukraina – i förgrunden ett av de minnesmärken över stora fosterländska kriget som man finner precis överallt.

Pict0090-1

Den första T-34:an – vi skulle komma att se många, många fler. Berättelsen om denna stridsvagnsmodell är väldigt intressant som teknikhistoria betraktat, även för den som är helt ointresserad av bomber och granater.

Denna till synes primitiva helvetesmaskin var lätt att bygga, serva och reparera, samtidigt som dess kraftiga kanon sköt tyskarnas tanks sönder och samman. Det råder inga tvivel om att det här härket var en av orsakerna till att Hitler förlorade kriget.

Pict0088

Och här den ökända Stalinorgeln som sköt iväg ett djävulens fyrverkeri med ett förfärligt vinande ljud.

2 svar på ”Längs Dnepr 2”

Ryssarna hade planekonomi. Den enda sektor som var utsatt för normal marknadsekonomisk konkurrens var Krigsmakten – så den var det enda i det forna Sovjetunionen som fungerade! (har jag lärt mig av KB så det så..)

Det där har jag också funderat på. Varför kvastar utomlands ofta är av så dålig kvalité. Är vi världsensamma om piasavakvasten, eller?
Även i länder med bättre ekonimi än i fd Sovjetunionen. Till och med i länder med bättre ekonomi än Sverige ser man dessa märkliga kvastar som inte gör varken till eller från.
Märkligt det där.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *