Kategorier
Ett djefla lif

Rosenträd på norrsidan

Där jag växte upp i Nordvästskåne bjöd omgivningarna på två sköna skådespel under våren och försommaren: lövsprickningen i bokskogen (t.ex. i Pålsjö skog) samt rhododendronblomningen vid Christinelunds herrgård och Sofiero.

Rhododendron

Jag har fem – i mitt tycke – ståtliga rhododendronbuskar på nordsidan av Gula Huset. (Klicka på bilden för en rejäl förstoring.)

Fem barn, fem buskar.

Rhododendron är grekiska och betyder ’rosenträd’. Samma ’rhodos’ hittar vi i det homeriska uttrycket ”den rosenfingrade Gryningen”, Eos rhododaktylos. Det har jag lärt mig i en krigsfilm, närmare bestämt The Thin Red Line av Terrence Malick.

Kategorier
Okategoriserade

Slagfältskarta i väntsalen

Pict0113

Överallt i Ryssland (och Ukraina med, för den delen) möts man av minnesmärken från Det stora fosterländska kriget – statyer, monument, parker, museer.

Järnvägsstationerna är ofta pyntade med biffiga krigshjältar i sten och dramatiska målningar i jätteformat. I vilken stad vi befinner oss här kan den historiskt bevandrade avgöra med hjälp av slagfältskartan på väggen. Den karakteristiska utbuktningen av frontlinjen skvallrar om att det rör sig om Kursk.  Här stod världskrigets största pansarslag sommaren 1943. Två miljoner soldater deltog. Två miljoner!

(Stalingrad 2006 – bilder från en slagfältsresa i mars 2006. Denna bild: 28 mars)