≡ Menu

Medelålderskriser som påverkat världshistorien

Jag har börjat fundera över det där med medelålderskriser och deras betydelse för världshistoriens lopp. Hitler var 44 år när han fick makten i Tyskland, Napoleon var 43 när han anföll Ryssland – hur mycket var de påverkade av att de började uppleva att de nu var inne på livets andra hälft, den tråkiga hälften?

Häromveckan slängde jag ut undringen till några historieintresserade vänner, och så här svarar min gode vän Erik Hjalmar Emillon:

Men, jag kom av en slump att tänka på habsburgaren Karl V. Jag har inte alla detaljerna i huvudet, men jag minns att han abdikerade till förmån för sina söner (Filip II är ju den mest kände). Vid dryga 50 år fick Karl V nog av Världens Onda, bosatte sig i ett kloster (vill jag minnas) o tillverkade klockor (vill jag minnas).

Det måste finnas massor av intressanta exempel. Kanske mina bloggläsare kan bidra med något?

{ 1 comment… add one }
  • Man ser det man vill se 27 september, 2012, 04:55

    För exempelvis Karl XII var ju i 40-års åldern. Det antagligen många fler exempel på makthungriga despoter som var unga och hungriga när de startade krig och erövringståg.

Leave a Comment