≡ Menu

Joakim Thåström: musikalisk begåvning och ärkepekoralist

Arbetsrummets ena dator utgör jukebox och iTunes blandar fritt från musikbiblioteket. När en gammal Ebba Grön-låt läggs på skivtallriken påminns jag om den kluvna inställning jag hyser till Joakim Thåström.

Å ena sidan tycker jag att Ebba var ett fruktansvärt bra band i sin genre, att Thåström har skrivit förträffliga låtar genom åren och att han är en lysande sångare. Detta uppvägs dock av hans förfärliga texter.

Hans teman och motiv är det inget fel på, även om det politiska innehållet är tjatigt och förutsägbart. Nej,  det är hans totala brist på koherens i stilen som gör att jag inte tvekar att utnämna honom till ärkepekoralist – åtminstone under Ebba- och Imperiet-åren. Inte minst eftersom han på skiva och scen tar sig själv och det han sjunger på sådant blodigt allvar.

Vad är då ett pekoral? NE definierar det som ett ”litterärt verk kännetecknat av den icke avsedda komiska effekt som uppstår ur kontrasten mellan författarens aningslösa banalitet och hans misslyckade ansträngningar att imitera en högstämd eller högtidlig stil”.

Här kommer några thåströmska stilfumligheter:

”väst är väst, öst är öst
ge mig tröst vid dit bröst”

”Över taggtråden såg jag min livskamrat,
Susanne stod och gestikulera.
Jag har gått här i tjugo år snart,
men med en kpist är det svårt att diskutera.”

”När månen om natten sätts i brand
Av ett isande skrik ifrån norr, är det sant
Det de viskar om en rit nånstans
Så välsignat vare vårt land”

Och sen en annat drag: hans oförmåga att fullborda de textkompositioner han påbörjar. Ett exempel på detta hittar vi i Mamma pappa barn där han vill skriva kritiskt om livet i miljonprogramsområdena. Här inleds refrängen

Mamma, pappa – varför är det så kallt?
Mamma, pappa – var är allt?

Hur följs då detta upp? Jo:

Mamma pappa mamma pappa barn
Mamma pappa mamma pappa barn

Öh? Varför inte sitta en kvart till med kollegieblock och penna och klura ut  två rader som förstärker antingen problemformuleringen, riktar udden mot de ansvariga eller pekar ut en lösning?

Nå, jag har viktigare saker för mig. Och under mitt skrivande dyker Raconteurs upp i iTunes. Här ska ni få musikalisk storytelling av högsta klass:

Google

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment