Kategorier
Poesi & cetera

Rektorn håller tal

Åh, vad fint tvåorna sjöng om solidaritet, fred, miljö och genusperspektiv. Låt oss ge dem varm, fin applåd full av tillhörighet!

Det är fantastiskt vad kloka barn är. Vi vuxna glömmer så ofta bort hur mycket klokhet som kan rymmas i så små personer. Häromdagen var det en flicka som sa till mig ”Varför ska du sitta där och bestämma?”. Och då tänkte jag ”Ja, varför egentligen? Varför är det bara jag som ska sitta där och bestämma? Borde vi inte få bestämma tillsammans på vår fina skola?”. Det är fantastiskt vad barn är kloka. Tänk om vi kunde tänka på det lite mer när vi jäktar och stressar och ska hinna med allting.

Så här på avslutningen så känns det lite pirrigt i magen och lite ledsamt i hjärtat och springigt i benen. Tänk om vi som är personaler här på skolan kunde få ta med oss lite av den klokhet som alla fina barn på skolan har. Ja, en dag när jag kände att jag hade lust att vara lite tokig så sa jag till ett barn att ”Tänk om jag kunde stoppa dig i fickan och ha med dig hela sommaren så kunde jag fråga dig när jag inte visste vad jag skulle tänka.”. Och då sa hon att ”Men jag får ju inte plats i din ficka, och dessutom skulle det rubriceras som egenmäktigt förfarande och människorov.” Tänk så kloka de är, våra barn!

På vår skola har vi inte bara kloka barn och personaler. Vi har demokratigrupp, biståndskluster, jämställdhetsnätverk, solidaritetsplattform, antimobbingsamtalsgrupp, genusgendarmeri, miljökommando och myshörna. Här finns det rum för alla, här är det ingen som blir utstämplad, utan alla får vara med och ta ansvar. 

Och om man inte vill ta ansvar så har man faktiskt rätt att säga ”Nej,det här är inte okej – för mig.” Kanske känner man att ”Nej, ansvar är inget för mig!” och då har man faktiskt rätten här på vår skola att stå över och låta bli att ta ansvar. Det är jätteviktigt att alla får ha stjärnögon och spring i benen och följa sin nyfikenhet och upptäckarlusta inte känner att de tvingas följa några regler som vi vuxna har hittat på. Alla barn är ju olika.

Nu kom jag av mig var var jag nånstans …?

Ett svar på ”Rektorn håller tal”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *