≡ Menu

Historielista

Helsingborgsbloggaren Kamikaze skrev en listutmaning för historiebloggare. Här kommer mina svar:

När fick du upp ditt intresse för historia?
Historieintresserad har jag alltid varit, och det beror på mina föräldrar. Byggmodellsbyggande, ”A World at War” på tv, en sprängfylld bokhylla med titlar om arkeologi och historia samt en massa klassiker (Skattkammarön, Den siste mohikanen, Tsarens kurir etc.). Ja, och så ett ständigt turistande bland slott, borgar, kyrkor, hällristningar och ruiner.

Hur underhåller du ditt intresse för historia?
Podcasts, dvd-dokumentärer, tidningsartiklar, böcker och ett ständigt diskuterande med människor jag möter.

Är det några specifika områden inom historia som intresserar dig mer än andra?
Militärhistoria är ju mest spännande, framför allt världskrigen och antiken. Men annars gillar jag svensk historia, Östersjöhistoria, rysk/ukrainsk historia, brittisk historia, Medelhavshistoria (särskilt Egypten, Grekland och Rom), Mellanösternhistoria och slutligen har jag en speciell plats i mitt hjärta för vilda västern.

Vilken/vilka är de/den bästa historiska filmen/filmerna du sett? 
A Thin Red Line, Der Untergang, Talvisota.

Vilken/vilka är de/den bästa historiska boken/böckerna du läst?
Bengt Liljegrens böcker om Karl XII och Hitler, A Bridge Too Far av Cornelius Ryan … får nog uppdatera här efter att ha funderat ett slag.

Någonsin gjort någon historisk resa, i så fall vart?
Ukraina/Ryssland våren 2006. I övrigt letar jag ruiner, kyrkor, borgar och museer varthän jag färdas.

Har nu något historiskt drömresemål?
Tjernobyl, Verdun, Pompeji, Konungarnas dal, Gettysburg, Gallipoli … jag kan fortsätta hela förmiddagen.

Om du skulle få träffa en valfri historisk person, vem skulle det då vara?
Först tänker man ju på Caesar, Napoleon, Alexander och så vidare. Men mötet med dem skulle säkert handla mer om att man stod och stammade än att man samtalade på lika villkor; jag vet hur liten man kan känna sig när man träffar narcissister med stor karisma. 

En trevlig middagskonversation tror jag man får om man bjuder in Marcus Aurelius, Erasmus av Rotterdam, Shakespeare eller Fryderyk Chopin. Kirkegaard är nog lite knepig. Men ett möte med Martin Luther måste vara oförglömligt!

Om du skulle få besöka en valfri historisk händelse, vilken skulle det då vara?
Jag kommer säkert att ändra mig om en stund, men jag skriver slaget vid Kadesh. Eller invigningen av Cheopspyramiden. Att se Caesar i aktion framför sina trupper vore också fantastiskt. Nu vet jag: duellen mellan Robert the Bruce och Henry de Bohun. 

Vad anser dina nära om ditt historiska intresse?
De är med på noterna för det mesta, även om de inte vältrar sig i det som jag.

Skulle du vilja ha ett arbete som är relaterat till historia?
Skriva, skriva, skriva!

Slutligen, anser du det är viktigt med historia? Om ja, motivera gärna! 
Efter naturvetenskap det viktigaste fundamentet för mänsklig bildning. (Haha, det där lät pretentiöst.)

Känn er UTMANADE!


PS Jag tror jag helt skamlöst lägger in en annons här:

Ta en titt på mina nya böcker: historia för små och stora barn!

Begravda i sanden – det gamla Egypten
• 
Adlibris • Bokus • Internetbokhandeln

En värld i lågor – andra världskriget
• 
AdLibris • Bokus • Internetbokhandeln

{ 4 comments… add one }
 • Cecilia N 31 oktober, 2008, 09:09

  Ja Martin Luther skulle det vara intressant att träffa. Helst skulle vi även tala samma tungomål … Nu är vi 500-års-jubileumstiden. För några år sen var det 500 år sen det stora åskvädret, framför oss ligger jubileumen om teserna och resten …
  Det finns en som skrivit om de tidigare lutherjubileerna i Sverige, vad man kan se om deras respektive samtid när man tittar på jubielumstal och jämför med katekeserna.

 • Gustav Bergman 1 november, 2008, 10:01

  Jag vill också vara med, men jag orkar inte svara på alla frågorna.
  Här är iallafall mina bud på filmer, böcker, personer och händelser!
  Vilken/vilka är de/den bästa historiska filmen/filmerna du sett?
  Slaget om Alger av Gillio Pontecorvo, Danton av Andrzej Wajda, Moliere (den gamla av Ariane Mnouchkine)
  (Mitt kriterium på en bra historisk film, är att man inte tänker på att det är en historisk film när man ser den, utan helt enkelt bara en bra film.)
  Vilken/vilka är de/den bästa historiska boken/böckerna du läst?
  A Place of Greater Safety av Hilary Mantel (om franska revolutionen), Krig och Fred av Tolstoy, I en Fjärran Spegel av Barbara Tuchman
  Har nu något historiskt drömresemål?
  Giza, Petra, Craque des Chevaliers (korsriddarborg i Palestina), Machu Picchu
  Om du skulle få träffa en valfri historisk person, vem skulle det då vara?
  Jag håller med Olle- megalomaniska psykopater är fascinerande att läsa om, men antagligen inte så kul att umgås med. Nytänkare och genier är nog roligare att träffa: Kopernikus, Galileo, Darwin. Leonardo da Vinci, Shakespeare, Mozart, Monet.
  Om du skulle få besöka en valfri historisk händelse, vilken skulle det då vara?
  Uruppförandet av Hamlet, dito Trollflöjten, Slaget vid Marengo (speciellt middagen efteråt! Nappe var nog lite ödmjuk just denna gång, när han varit en hårsmån från total katastrof bara några timmar tidigare.) ,Uppgörelsen vid OK Coral

 • Howdy Sailor! 1 november, 2008, 11:13

  Jag är så lokalpatriotisk (och tråkig?) att jag väljer Margareta Huitfeldt som historisk person jag vill träffa. Då skulle jag bjuda på rykande het Tjörnkaga och fråga henne om den smakade som den ska. Sen skulle hon få berätta om det verkligen skulle vara så tjocka väggar på en källare eller om det möjligen funnits en våning till på flygeln och att källarväggarna därför fanns där för hållfastheten.

 • den blyga 3 november, 2008, 10:28

  Jag säger som Gustav B: Jag kommer (här, kanske på min egen blogg senare) inte att svara på alla frågorna…
  MEN
  Någonsin gjort någon historisk resa, i så fall vart?
  Under ALLA resor jag gjort har jag försökt insupa de historiska rötterna
  MEN
  I början på -90-talet gjorde vi ju en resa i det gamla ÖstTyskland på initiativ av ovannämnde Gustav B,där vi huvudsakligen uppsökte platser där Bernadottes trupper hade haft skärmytslingar med Napoleons
  Grossbeeren, Dennewitz etc och som avslutades i Leipzig!

Leave a Comment

Next post:

Previous post: