Kategorier
Kulturyttringar

Sånger om krig

Amerikanska inbördeskriget

The Band: The Night They Drove Old Dixie Down
1865

Första världskriget

Eric Bogle (känd coverversion av The Pogues): And The Band Played Waltzing Matilda
Gallipoli 1915

Motörhead: 1916
Somme 1916

Andra världskriget

Al Stewart: Roads To Moscow
Barbarossa 1941

Blue Öyster Cult: Me 262
Västfronten 1944–45

Hoodoo Gurus: I Was A Kamikaze Pilot
Stilla Havet, 1944–45

Pere Ubu: 30 Seconds Over Tokyo*
Tokyo 1944–45

Pink Floyd: When The Tigers Broke Free
Anzio 1944

Vietnamkriget

Paul Hardcastle: 19

Marah: Round Eye Blues

Falklandskriget

Robert Wyatt: Shipbuilding
Liverpool 198# (?)

Jag ska jobba vidare på den här listan. Tips emottages tacksamt.

6 svar på ”Sånger om krig”

Strong / Whitfield: War (kanske mer känd med Bruce S eller Frankie goes to Hollywood)
Status Q: In the army now
Pink Floyd: The final cut
Lundell: Denna vassa eggen… hela skivan.

Tack för tips! Jag ska uttrycka min ambition lite tydligare: min samling består av låtar som inte handlar om krig i allmänhet, utan om enskilda händelser och krigsskådeplatser.

Hette låten alltså ”and the band played waltzing matilda”?
För eftersom jag är tokig i Tom Waits har jag också läst på hans sida där det sägs, dock inte med full säkerhet, att ”waltzing matilda” skulle vara ett uttryck för att skjuta heroin som användes av, tänkbart, amerikaner i vietnam.
Annars finns det en låt med bandet ”Marah”, som heter… ”Round Eye Blues”, den är svängig som tusan och verkar helt klart handla om krig, jag är dock inte hundra på exakt vilket.

”Waltzing Matilda” är en traditionell australiensisk sång, ”And the band …” är en sång av Eric Bogle – titeln skulle kunna ha översatts med ”And The Band Played God Save The Queen” om det handlat om brittiska soldater.
Läs mer: http://www.hamilton.net.au/matilda.html
”Round Eye Blues” platsar absolut på listan. Den handlar om en vietnamveteran som återupplever djungelkriget på nätterna. Bra att du påminde mig. ”Kids in Philly” är en gammal favorit — inte minst för texternas skull.
R

Jag måste säga att jag också blev glad att jag påminde dig, eftersom jag inte lyssnat på Marah på mycket länge, men just Roundeye Blues är min absoluta favorit, inte minst för alla hänvisningar till andra låtar, som Sittin’ on the dock of the bay…
Okej, så Waltzing Matilda är en gammal klassiker i sig, men hur är det då med Tom Waits Tom Traubert’s Blues (Waltzing Matilda)? Fast den kanske handlar mer om mänsklig misär…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *