Kategorier
Kulturyttringar

Splittring! – en krönika från 1999

Har du känt den där molande oron som bara växer, oron över att du håller på att missa något. Att något viktigt håller på att drunkna i röran, gå vilse i vardagens dimma?

Alla ber om din uppmärksamhet, alla vill att du ska fylla den roll de ger dig. Varje måndagmorgon är brevlådan full av fakta, åsikter och dumheter. Dagstidningen vill att du ska vara engagerad på ledarsidan, reflekterande och sensibel på kultursidan och trendmedveten på nöjessidan. Reklambladen lockar med livets goda.

Inte hinner du läsa allt det där innan bussen går. Lägg tidningen åt sidan och gör en anteckning i minnet att du skall läsa debattartikeln av Per T Ohlsson, understreckaren om fenicierna och intervjun med Roberto Benigni när du kommer hem. Ögna igenom reklambladen. Katalogen till årets bokrea måste granskas, så släng den inte. Herman Lindqvist var billig, minsann, och kanske behövs en diktsamling av den evigt uppfriskande Bengt Emil Johnson.

Utförsäljning av vitvaror i nästa trycksak. Äntligen dags för en ny tvättmaskin, en som tvättar riktigt rent. Priserna ser bra ut, måste jämföra. Har de inte börjat sälja vitvaror på Internet?

Titta på klockan – visst har du tjugo minuter över innan du måste gå. Du hinner kolla priserna.

Medan datorn startar ögnar du genom tidskrifterna som ligger i ”att läsa-högen” på skrivbordet. ”Populär Historia” har en artikel om Darwin. Den måste läsas senare. Broschyr om brandsäkerhet från Räddningsverket. Måste skaffa brandvarnare. Kurskatalog från Folkuniversitetet. Ska du inte anmäla dig till den där konversationskursen i engelska ändå?

Modemet piper och fräser, söksidan kommer upp. En annonsbanner från nätbokhandeln – de har egna specialpriser under rean. Du klickar och klickar, och hittar en titel om etruskiska gravar i Toscana, en biografi om Katherine Hepburn och och en roman av Bruce Chatwin du skulle kunna tänka dig att köpa. Du måste läsa färdigt boken om Palmemordet så att du kan börja på något nytt.

Men det var vitvaror du skulle titta på. Skriv in det i sökrutan, tryck på retur. Massor av träffar. Måste begränsa sökningen. Vad var det där? En villaannons. Värst vad priserna går upp, men det är väl den låga räntan. Är det inte dags att föra över pengarna från sparkontot till en aktiefond?

Du går till bankens sida, tittar på alla fonder som finns en stund innan du kommer ihåg att det var vitvaror du skulle kolla. Kanske välja en katalog, som www.yahoo.se?

Fem minuter senare sitter du och tittar på ett register över orienteringskartor i Gästrikland, när det plötsligt slår dig att tiden att gått. Du rusar ut genom dörren med en känsla av att du borde ha dragit ut sladden till brödrosten. Du har inte läst några artiklar i tidningen, inte fyllt i någon bokbeställning, inte hittat några priser på vitvaror på Internet, inte anmält dig till någon kurs. Du är bara en kropp i rörelse, fylld av önskningar om vad livet borde ge dig. Din vilja löper mot varje skogsbryn, i alla väderstreck. Din själ är splittrad i tusen små bitar som inte hör ihop.

Det kommer att bli värre. Tro mig

Ett svar på ”Splittring! – en krönika från 1999”

Jag sitter och redugerar min dator inför det nya året.
Då kommer jag att läsa igenom Din blogg från början.
Din självanalys är mästerlig.
Vi kvicktänkta kreativa måste verkligen ta spjärn för att inte bli konfetti i grottekvarnen!
Börja med att inse att de där 20 minuterna innan bussen går HAR man inte – bör användas för yooga om det visar sig att nycklar,plånbok och mobil är på plats!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *