Kategorier
Tankar från tvättstugan

Jag glömde lära mig allt om T-celler och cytokiner

Om jag tillåts vara förmäten vågar jag nog påstå att  jag besitter en djefla allmänbildning. Dock finns det hål, varav vissa gapar vidare och tommare än andra.

Nu är det så här med kunskapshål att vissa är enkla att fylla igen med en monografi, några uppslagsboksaartiklar och lite googlande. Andra, däremot, är näst intill omöjliga att proppa igen med mindre än att man skriver en avhandling på ämnet. Maktstriden efter Alexanders död är ett sådant ämne, precis som franska dåtids-tempus och fotbollens off side-regler.

Samt till yttermera visso immunologi som är den tenta jag aldrig tog (på Teknis tror jag den hette Immunteknik eller nåt sånt). Detta är något som jag påminns om varje gång jag å yrkets vägnar ska skriva om B- och T-celler, cytokiner, MHC-komplex och allt vad det heter. Eftersom jag aldrig slog in de stadiga kunskapsspikarna i min teknologhjärna – då mjuk som gips, numera hård som betong – så finns det inget att hänga upp fakta och samband på. Det är som att börja om från början varje gång.

Så, kära ungdomar, om ni vill ha ett råd så kommer ett här: glöm inte att läsa immunologi!

3 svar på ”Jag glömde lära mig allt om T-celler och cytokiner”

Lotten, jag tror (för här vet man inget spiksäkert) att det ha att göra med att indexeringen blir enklare. T-celler ser ut som stora T och har olika funktioner vid ”takfötterna”, funktionerna indexeras vid T:et och då är det ju tydligare om T är stort. Precis som O är stort för syre.

Terminologin inom cell- och molekylärbiologin är rena vilda västern – rörig, inkonsekvent och ofta plain bizarre. Själv studerade jag mRNA för ett protein som kallades c-fos i SH-SY5-celler. Go figure! Men en yngre, vettigare generation verkar ta över – nu finns det till exempel tre proteiner som heter Sonic hedgehog, desert hedgehog och Indian hedgehog!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *