≡ Menu

Kommissions-kalkon skapar mer ilska än engagemang

Haha, Europeiska kommissionens kampanj för att rekrytera tjejer till naturvetenskaplig forskning har blivit en verklig snackis på nätet – inte minst denna video.

Som underhållning tycker jag den är fantastisk – de som känner mig vet att jag gillar sånt som är så kalkonigt att det är kul.

Men nånstans har ju PR-byrån rätt i sin analys: jag tror att många begåvade tjejer avskräcks av den kraftfulla och tillplattande nördstämpel som naturvetenskaplig forskning har fått av media och allmänhet. Men sättet att förmedla att det går att vara en modern ung kvinna OCH forskare på samma gång var kanske inte så, eh, lyckat.

Då tror jag Abby i NCIS är en bättre role model! Eller varför inte den eleganta seniorforskaren Regina Dugan på DARPA?

{ 3 comments… add one }
 • Pysseliten 27 november, 2012, 04:46

  Nu kunde jag i och för sig inte se Europa kommissionens reklam, men TED klippet var bra! Förebilder är en bra väg, synd bara att dom gömmer sig i ett forum som TED som kanske inte lockar så många ungdomar (min fördom). Jag tänker på hur Alice i Underlandet blir inspirerad och utmanad av sin far att tänka på fem omöjliga saker före frukost. Vuxna måste prata om naturvetenskap med sina barn, lärare i skolan måste vara konkreta. Jag vågar väl inte skriva att pojkar och flickor lär sig på olika sätt, men alla barn lär sig inte på samma sätt. Nyfikenhet finns i alla fall i alla barn!

 • Olle Bergman 27 november, 2012, 09:30

  Här ett annat initiativ för att ta bort nördstämpeln från forskningen:
  http://forskargrandprix.se

 • Pysseliten 29 november, 2012, 06:18

  Det skulle ju vara kul att gå på! Kanske kan jag locka med mej någon av mina döttrar.

Leave a Comment