≡ Menu

Apples Genius – en begåvad träskalle

Om du är fast i iPhone/iPod/iPad-träsket och använder dig av iTunes hoppas jag att du har försökt dig på att använda Genius-funktionen:

Genius-mixar är en grupp låtar som baseras på genre och som spelas kontinuerligt, som en radiostation. Genius Mixes skapas automatiskt när Genius med iTunes 9 eller senare används, och visas med dina Genius-spellistor.

Du väljer alltså en låt som känns alldeles rätt efter ditt humör, tidpunkten och kontexten och så klickar du på Genius. Vips, så har du en spellista som ofta är alldeles på pricken rätt. Hurifasen de gör det har jag ingen aning om – det bygger förmodligen på en massa insamlade data om att den som gillar Coldplay brukar gilla Doves och att den som gillar AC/DC brukar gilla Aerosmith och så vidare.

Men ibland bommar Genius svårt, och då handlar det vanligen om tidsgenrer. Om du till exempel är sugen på en mix som utgår från nån av Bowies tidiga plattor och som du tycker hör ihop med en massa fräck indiemusik från 1990- och 2000-talet så kommer du att bli besviken. Istället för Arcade Fire och Nirvanas version av The Man Who Sold the World så får du höra Radio Ga-Ga med Queen och Chirpy Chirpy Cheep Cheep med Middle of the Road. Som att vänta sig en svart oliv och istället få en isglass.

{ 1 comment… add one }
Warning: get_comment(): Argument #1 ($comment) must be passed by reference, value given in /customers/5/9/6/endjeflaman.se/httpd.www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 484
 • admin 26 januari, 2011, 12:07

  QED:

  Ralph McTell – Streets Of London
  The Proclaimers – Letter From America
  Middle of the Road – Soley Soley
  Simon & Garfunkel – Wednesday Morning, 3 A.M (Live)
  Bronski Beat – Smalltown Boy
  Alexander Rybak – Fairytale
  David Bowie – Absolute Beginners (single version)

Leave a Comment