Kategorier
Poesi & cetera Trams

Belisaurus Super Rex

Den förfärligaste skräcködla som någonsin släpat sin fjälliga buk mot denna världs damm och smuts är Belisaurus Super Rex vilken var tsar Justinianskijs handgångne man då Nikeupproret skulle slås ner i Konstantintinopel. På Hipsterdromen körde han in med tsarens bepansrade Opel och rusade med postromerskt dödsförakt mot den upphetsade folkmassan som lät Nike-skorna regna över honom och med postromersk brutalitet svingade han sitt postromerska gladius och skilde sålunda 30 000 vrålande huvuden från 30 000 sparkande och fäktande kroppar.

Tsar Justinianskij bevittnade detta från sin takvåning och befann det vara gott. Därför beordrades Belisarius Super Rex dra på härnadståg mot vandaler, sandaler, östgoter, västgoter, norrgoter, södergoter, mittgoter och restgoter. För den postromerske skräcködlan Belisarius Super Rex från Kontstantintinopel darrade dessa postgermanska vildar och alla sträckte de vapen i ökensanden i fåfängt hopp om att slippa flängas och halas och gröpas. Men Belisarius Super Rex visade icke nåd mot dem som icke förut visat nåd mot dem dem skyldiga voro. Så kristen han var!

Gelimer släpades till Kontstantintinopel. Vitiges släpades till Kontstantintinopel. Gruskrlirsrik, Srkasraenfasson och Skraerkalramer släpades till Kontstantintinopel. Karin Söder och Herbert Tingsten släpades till Kontstantintinopel.

Tsar Justinianskij bevittnade detta under stigande upprördhet och lät ställa upp den postromerske skräcködlan Belisarius Super Rex för offentlig postromersk degradering med tillhörande förödmjukelse på Järntorget i Kontstantintinopel. Här blev han av med ordnar, knappar, tränsar, sabel och mössmärke. Men när tsar Justinianskijs kom till epåletterna ropade den postromerske skräcködlan Belisarius Super Rex i sin förtvivlan:
– Åh nej, inte  epåletterna!

Sedan lät den grymme Tsar Justinianski blända sin trogne strategos och utnämna honom till Usel Tiggare av Lägsta Graden. Den forne postromerske skräcködlan fick därefter gå och tigga sitt levebröd med orden:
– Giv en slant åt den postromerske skräcködlan Belisarius Super Rex!

Men Tsar Justinianskij, som var gift med gåstämjerskan Theodora, sov inte gott en enda natt resten av sitt liv.

Kategorier
Ett djefla lif Trams

Déjà vu

Zara Larsson marknadsförs som the Next Big Thing. Hennes röst känns så bekant, bara – de där vibrationerna i skallbenet mellan käken och örat, känslan av att något därinne kommer att gå sönder. Något som det var ganska länge sen som jag upplevde …

Kommer så småningom på vad det är jag associerar till.

Kategorier
Tankar från tvättstugan Trams

Heureka – jag har funnit The Great Unified Theory of Modern Offendedness

Kategorier
Okategoriserade Tankar från tvättstugan Trams

De snarstucknas land

I ett fungerande samhälle måste det finnas lite marginalutrymme för dumheter, misstag, inskränkthet och rent trams. Allt behöver inte påpekas, anmälas, beivras, fördömas. Det finns helt enkelt stenar, gropar och tanklösa puckon och jubelidioter på livets stig och när de dyker upp så är det bättre att snabbt slinka förbi och lufsa vidare mot viktigare mål och angelägenheter – till exempel människor som behöver vårt stöd.

Men Sverige idag är de spetsade öronens och de utsträckta tårnas land. Många tycks bara vänta på att bli störda, förnärmade, indignerade och K-ORDET! (Och då menar jag inte det trevliga K-ordet.) Mina tankar går till boken ”De som viskade” i vilken historikern Orlando Figes beskriver paranoian, ångesten och fegheten i Stalins Sovjet där tusen öron lystrar efter tungor som halkar och råkar uttrycka det otillåtna:

Hur kunde människorna bevara sin personliga identitet när Stalins diktatoriska regim kontrollerade varje del av deras liv? Vilket sorts liv var möjligt i minimala, kommunala bostäder där varje samtal kunde avlyssnas genom de tunna väggarna och där man i vilket ögonblick som helst skulle kunna beskyllas för att vara »folkets fiende»?

Väl medveten om att det är magstarkt att jämföra det blodbesudlade och fasansfulla Sovjet med det trivsamma och trygga Sverige så dristar jag mig ändå att dra en parallell till klimatet inom det offentliga samtalet i vårt land. ”Två felsägningar, och sen är du ute” var det någon som uttryckte det.

En yttring av den nationella snarstuckenheten är den senaste Mikael Wiehe-affären där den gamle samällsförbättrarens manager jagar webbpublicister som publicerar en tramsig truddelutt vilkent råkar använda sig av hans melodi. Jag tycker det är rent ut sagt obehagligt att leva i ett samhälle där den kulturella eliten skramlar med sina juridiska vapen när någon gör en fånig YouTube-video i sovrummet – oavsett om personen är Herr Niemand eller SvD-skribent.

Jag bidrar därför till Barbara Streisand-effekten genom att publicera videon inte bara en gång utan TVÅ! Känn på den, Anders Larsson!

Och här är en till:

Kategorier
Ett djefla lif Trams

SJ:s mest korkade resförslag

Mitt kärleksaffär med SJ fortsätter trots allt. Under den korkade, inbilska, fumliga ytan så är hon alldeles underbar och jag älskar henne djupt, trots att hon har såå mycket dumheter för sig. Idag ska vi se närmare på de idiotiska resor som föreslås av det bedrövliga webbsystemet.

I slutet av juli (tror det var den 28 juli) ville jag resa från Stockholm till Eskilstuna så sent som möjligt på kvällen. Vad säger ni om det här förslaget med tre och en halv timmes väntan i Enköping mitt i natten?

Skärmavbild 2011-07-28 kl. 10.37.09.png

Nu i augusti tittade jag på hur man kan ta sig till Arlanda med SJ-tåg och fick följande lilla pärla som förslag.

Skärmavbild 2011-08-15 kl. 17.30.57.png

Kategorier
Ett djefla lif Trams

Berlin, en snabb historia

På en sank ö i Spree klafsade några muttrande germaner omkring så länge i surgyttjan att den så småningom stelnade och blev en ö där de kunde köpa och sälja bärnsten från poljackerna, mårdskinn från folkhemssvearna och smör och öl från de rödnästa danerna och till yttermera visso ta härnadståget från Spreeinsel Hauptbahnhof till de stroppiga romarna som stod och skrek okvändinsord över Rhen nånstans västerut. Sen kom folkvandringstiden och höll man sig inte fast i en kastanj eller lind så kunde man plötsligt befinna sig vid Kaspiska havet eller Tunisien. Sen fick romarna ett nervöst sammanbrott och så var det medeltid, var god dröj.

Martin Luther svingade så sin hammare och drämde fast sina teser i Wittenberg och då råkade alla i luven på varandra, eländes elände, i två hundra år men till den rangliga byggnadshopen vid Sprees strand kom 20 000 allvarliga, välutbildade och flitiga hugenotter från Frankrike samt en likaledes allvarlig, välutbildad och flitig hottentott från Namibia. De ryckte ner alla gardiner och annat lullull, predikade plikttrohet, flit och besinning samt kryddade den lokala dialekten med eleganta franska glosor.

Sen kom Alte ”Pommes” Fritz och gjorde storartade saker, osäkert vad. Sen började Napoleon bete sig å det grövsta och då stövlade Blücher ner till Waterloo och gav honom däng tillsammans med en miljard brittiska sportsmen. Och eftersom historien går fort när man har roligt var det redan dags för Bismarck som fladdrade med både polisonger och mustascher och fick sånt skav av sina järnkalsonger att blodvite uppstod – därav uttrycket ”Blut und Eisen”. Första världskriget som sedan följde var ingen munter historia, och sen blev det alldeles för mycket kaos och sen blev det alldeles för mycket Ordnung.

Fortsättning följer … kanske.

Kategorier
Ett djefla lif Trams

Jumping Blues

En musikdokumentär i regi av Lotten Bergman: Jumping Blues!

Kategorier
Ett djefla lif Trams

Den djefla mannen censurerar ”ÄV”

Den djefla mannen tycker naturligtvis att det är fantastiskt att mittlinjen längs Drottninggatan utgörs av Strindbergcitat, men kan inte låta bli att förbryllas av en sak: samtidigt som de har behållit pluralformerna så har de av någon anledning moderniserat sjelfva stafningen.

Om mig står det precis utanför Spaghettioperan Regina. Här har den vackra combon EF bytts ut mot ÄV. Mitt motdrag är CENSUR!

Kategorier
Kulturknutterier Trams

Stjärncopyn funderar över språket

Språket är en kraftkälla för mänskligt kommunikation. Ord och meningar har kraft att förändra. Så enkelt, men samtidigt så svårt. Hur kommer det sig då att vi glömmer det så ofta? När talet blir stumt, när skriften blir osynlig – vart vänder vi oss då?

Om vi inte hade ord, hade vi inte haft något språk. Det måste vi bära i minnet. Tankarna vi tänker och budskapen vi utbyter hör ihop med språket. Nära. En stark koppling. Fin och värdefull.

Det finns krafter som vill kedja språket i bojor. Sticka in komman som knivar i raderna. Skära i orden de inte känner. Vända och vrida på meningarna tills de inte längre känns igen. Men orden är större än så. De vill vara fria, flyga som fjärilar.

Först när vi skapar en inkluderande plattform för ett livslångt lärande kan vi nå en bit på väg – som att säga ja istället för eventuellt.

Kategorier
Ett djefla lif Idrott Trams

Vallatips till skidlandslaget

Här kommer några heta vallatips till skidlandslaget!