Kategorier
Kulturknutterier Okategoriserade Tankar från tvättstugan

Balkan- och stäppunk

Mitt favoritband i årets Eurovisionsfestival var ZDOB SI ZDUB från Moldavien; jag älskar den anarkistiska syntesen av folkmusik och punk där man tillsatt nävar av osorterade influenser. Musikalisk matlagning enligt principen ”vi tar vad vi hittar i skafferiet, bara det har energi”.

ZDOB SI ZDUB

Några band som jag skulle kunna lägga i samma spellista som ZDOB SI ZDUB.

GOGOL BORDELLO

KULTUR SHOCK

ROTFRONT

Jag ser en klar parallell med den irländska folkmusiken som den tolkas av The Pogues. Som jag ser det var punken här inte en urban musikstil som sökte upp folkmusiken; i själva verket är punken något som lösgjorde sig ur en musiktradition som redan fanns på de brittiska öarna. Det är musik som ger de djupast nedtryckta, de av livet kringsparkade en stunds extas i fyllan – en timme bortom plågorna. Precis som i Ukraina, Ryssland och Moldavien.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *